İnşaat projeleri, projeyi en kaliteli biçimde tamamlamak için oluşturulmuş bir bütçe, doğru zamanlama ve tasarlama içeren bir çalışma planıyla başlar.
Proje yönetimi, bir inşaat yapı projesinin tüm yönlerini doğru bir biçimde kontrol etmeyi gerektirir. Şantiyedeki projenin takibi bu noktada oldukça büyük önem kazanmaktadır.
İnşaat projelerinin izlenmesinde, bugün birçok belge ve raporlama yapılabilmesi mümkündür. Günlük, haftalık veya aylık şantiye ilerleyiş raporlamaları ile projenin son durumu raporlanıp, kayıt altına alınabilir.
Şantiye takibi, inşaat projesinde karşılaşılabilecek olası aksilikleri de önlemeye yardımcı olmaktadır. Görsel bilgiler ile desteklenen raporlar, projedeki sorunları tespit etmeyi kolaylaştıracak ve sorunlara daha hızlı ve etkili bir biçimde çözümler geliştirmeye olanak sağlayacaktır.
Bu sayede, projenin ilerleyişine katkı sağlarken, kesintiler ile ilgili kesin kanıtlar sağlayacaktır.
İnşaat projeleri fotoğraflarla takip edilebilir mi?
Projelerin ilerlemesini izlemek, büyük ölçüde tutarsız sonuçlara sebebiyet doğurabilir. Kağıt üzerine basitçe yazılan notlar, artık ilerleyen teknoloji ile birlikte eskimiş ve takibi tamamen zor bir hale gelmiştir.
İnşaat projesinde yer alan tüm yöneticiler, en doğru sonuca ulaşmak için teknolojinin tüm gücünden faydalanmak isteyeceklerdir.
Proje ve şantiye takip yöntemleri çeşitli uygulamalar veya TimeLapse fotoğraflama yazılımları ile değiştirilebilmektedir.
Örneğin: Taşeron firmalar, yaptıkları çalışmaya ait konum bilgisini veya yaptıkları çalışmaya ait verileri net olarak iletmeden raporlama yapabilirler. Bu tip raporlar hem yanlış bilgilendirmelerin önünü açar, hem de tutarsız bir veri kaynağı oluştururlar.
İşin bu noktasında görsel bilgiler devreye girer, yani fotoğraflar ile görüntülenen ve desteklenen inşaat projeleri, daha başarılı olurlar ve kesin sonuçlar elde ederler.
TimeLapse fotoğraflama, hızlı ve kolay uygulanabilir bir sistem olması sebebi ile projenin ilerleyişini hızlandırmada ve takip etmede tüm yönetim kadrosuna proje sonuna kadar destek olacaktır. Bu sayede proje ekiplerinin sahadaki bekleme süreleri de minimum seviyeye indirilecektir.
Time Lapse Fotoğraflama Nedir?
TimeLapse (zaman atlamalı) fotoğraflama bilinen bir fotoğrafçılık tekniğinin adıdır. Bu teknik uzun aralıklarla çekilmiş fotoğrafların bir araya getirilerek video haline getirilmesi esasına dayanır.
Bu sayede, uzun sürede gerçekleşen tabiat, inşaat, çevre düzenleme gibi olayları hızlandırılmış halde izleyiciye aktarabilirsiniz.
Timelapse projeleri kullanım alanları:
1 – Kısa süreli TimeLapse fotoğraflama: Bir rıhtımın gün içindeki trafiği, fuar alanı yapımı, ofis dekorasyonu, güneşin doğuş ve batışı arası.
2 – Uzun süreli TimeLapse fotoğraflama: Temelden ve bitimine kadar şantiye fotoğraflaması, tersanedeki bir geminin inşa edilme sürecinin her anının timelapse fotoğraflanması.
Timelapse fotoğraflamada en önemli öncelik fotoğraf kalitesidir. IP kamera sistemleri, güvenlik kamera sistemleri ya da HD amatör seviyedeki cihazlar ile yapılan timelapse video yayınları, amaçlanan kaliteden oldukça uzakta kalırlar.
Uzun süreli timelapse fotoğraflama sistemlerinde fotoğraf kalitesi kadar ana sisteminde en baştan en sona kadar dikkatli bir şekilde korunması ve sistemin sürekli çalışması sağlanmalıdır.
Uzun süreli timelapse fotoğraflama projelerinde karşılaşılan zorlukları şöyle sıralayabiliriz;
Ekipmanın şantiye şartlarında muhafaza edilmesi:
Profesyonel bir fotoğraf makinesini bir inşaat alanında 2 sene boyunca açık alanda çalıştıramazsınız. Fotoğraf makinesi ve kontrol sistemi yağmur, kar, toz ve ısı değişimi gibi faktörlerden etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmeli ve yeri, siz talep etmedikçe asla değiştirilmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir.
Sisteme kesintisiz enerji sağlanması:
Uzun süre timelapse fotoğraflama gerektiren bir projenin özellikle ilk aşamalarında, muhtemelen sahada şebeke elektriği ve kablolu network bağlantısı bulamayabilirsiniz.
Pil ile çalışan sistemlerde ise tüm sistem en fazla 5-6 saat kadar çalışabilecektir. Bu sebeple piller, tek başlarına bir çözüm oluşturamazlar ve sistemden istenilen verimi elde edilmesini olanaksız hale getirirler.
Timelapse elektrik ihtiyacı:
Bu tip sahalarda güneş veya rüzgâr enerjisinden faydalanmak ve bu enerjiyi depo edecek bir sisteme sahip olmak gerekmektedir. Sistemde uygun güneş enerji paneli ve uygun akü kullanılması gerekmektedir.
Şantiyelerde elektrik enerjisi olsa bile bu enerji şantiyelerde genellikle kararsız çoğu zaman düzensiz çalışmaktadır. Ani elektrik gidip gelmeleri, voltaj dalgalanmaları veya yıldırımlar sistemde kesintilere neden olabilir veya sisteminiz büyük zararlar görebilir.
Şantiye elektriği kullanma zorunluluğunuz varsa, kullanacağınız timelapse sisteminde elektrik koruma devresi bulunduğundan emin olmalısınız.
Fotoğraf depolama alanı:
Projede çekilen yüksek kalitedeki fotoğraflar, büyük depolama alanına ihtiyaç duymaktadırlar. Üç veya dört yıllık bir proje resimlerinin fotoğraf makinesi üzerinde tutulması hem riskli hem de depolama alanının yetersiz kalması nedeniyle imkansız gibidir.
SD kart üzerine yapılan çekimleri her SD kart dolduğunda makineden almak oldukça zahmetli bir iş olacaktır. Bu arada SD kart üzerinde bir arıza oluşursa, o zamana kadar çekilen tüm fotoğrafları kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Doğru timelapse fotoğraflama sisteminde; Makine tarafından çekilen fotoğraflar anında bulut sunucuya veya ihtiyaca göre nas sunucuya aktarılmalı, aktarımı başarı ile tamamlanan fotoğraf, makineden ve SD kart üzerinden tamamen silinerek, yeni fotoğraflar için uygun alan hazır tutulmalıdır.
Internet kesintisi yaşanan süre içinde tüm fotoğraflar SD kart içinde muhafaza edilmeli ve internet bağlantısı sağlandığı anda tüm fotoğraflar anında bulut sunucuya transfer edilebilmelidir.
Internet bağlantısı:
Proje sahasında keşif yapan ekipler, en doğru konumu ve alt yapıyı proje ekipleri ile birlikte belirlerler.
Kablolu network üzerinden internet verilemeyen yerlerde 4.5G internet bağlantısı kullanılması gerekecektir. Bağlantı sorunu yaşamamak adına, bölgede en hızlı ve sorunsuz internet bağlantısı kuran GSM operatörü test edilmeli ve kullanılmalıdır.
Bölgede 4.5G internet çekmiyor ise o zaman sahaya muhakkak bir Nas sunucu koymak ve fotoğrafları bu sunucuya aktarmak gerekecektir. Fotoğraflar sadece Nas sunucu üzerinde olacağı için, oluşabilecek sorunlara karşı Nas sunucunun sürekli çalışır durumda ve yedekli olması sağlanmalıdır.
Sisteme Erişim:
Timelapse fotoğraflama sisteminden gelen tüm görüntüler, istenildiği zaman web tarayıcı ya da mobil cihaz üzerinden izlenebilmelidir.
Fotoğraf çekim döngüsü:
Harici enerji ve network verilen bir sistem en az beş dakika aralıklar ile çekim yapabilmelidir.
Güneş enerjisi ve 4.5G internet kullanılan bir sistem en az onbeş dakika aralıklar ile çekim yapabilmelidir.
Fotoğraf kalitesi ve video montaj:
18MP ile 50MP arasında fotoğraflama,
4K ile 8K arasında video,
Yağmurlu, sisli veya bozuk görüntüleri sistemden otomatik olarak eleyerek video yapabilmelidir.
Timelapse satın alma:
Sürekliliği olan projeler için timelapse fotoğraflama sistemini satın almanız daha doğru olacaktır. Bu yapıda sistemin tamamı tarafınıza ait olacaktır. Bulut kayıt hizmetleri ilk satın alınan yıl için ücretsiz olacaktır. Sonraki yıllar için bulut depolama hizmetine ödeme yapmanız gerekecektir. Sistemi satın almadan önce timelapse firması ile bu tip detayları görüşün ve sözleşme maddelerine dikkat edin.
Projenizin bitiminde ilgili firmadan söküm talebinde bulunup, sisteme genel bakımları yaptırdıktan sonra yeni projenizde uygun bir yere tekrar montaj hizmetini talep edebilirsiniz. Bu sayede size ait olan sisteminizi istediğiniz projenizde tekrar kullanabilirsiniz.
Satın almalarda internet bağlantısı veya 4.5G data hattı tarafınıza ait olacaktır.
Timelapse kiralama:
Sürekliliği olmayan projelerde timelapse kiralama sistemini kullanabilirsiniz. TimeLapse firması öncelikle sizden ilk kurulum ücretini alır ve sistemi sahaya kurar. Aylık belirli bir ücret ödeyerek, sistemi sahada kullanmaya başlayabilirsiniz.
Kiralama yöntemlerinde; 4.5G internet ve bulut kayıt hizmeti, kiralama hizmetinin içinde yer almalı ve bu hizmetlere ayrıca para ödememelisiniz.
Merhaba Ali bey;
Sistem prototip testimiz devam etmektedir.
Aşağıdaki bağlantı üzerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.
https://www.bulut-kamera.com/otomatik-time-lapse/