Dome veya Bullet Kamera: Sizin için en iyi CCTV seçeneği hangisi olabilir?
En yaygın kullanılan iki güvenlik kamerası türü, bullet (mermi) kamera ve dome (kubbe) kamerasıdır. Bu yazımızda, her iki kameranın aralarındaki farkları ve avantaj/dezavantajlarına yer vereceğiz.
Bullet Kamera
“Bullet kamera” ismini uzun ve boru şeklinde olan kamera gövdesinin genel şeklinden dolayı almaktadır. Bununla beraber, genellikle dikdörtgen şeklindedirler ve özellikle dış ortamdaki ışık ve kirden korumak için merceğin etrafında çıkıntı yapan bir koruyucu örtü içerirler.
Bullet kameralar, çeşitli yüzeylere uyan ayaklar üzerine monte edilir ve bu ayaklar kamerayı çevirerek yeniden konumlandırılmasını olanak sağlarlar.
Bullet Kamera Avantajları
Bullet kameralar, uzun şekilleri sayesinde odağı ayarlayabilir ve uzun mesafeli görüntü almada mükemmel netlik çözümü sunar. Kurulumu oldukça kolaydır ve kamerayı tamamen yerinden sökmeden çeşitli yönlere ayarlanabilirler.
Motorize lense sahip olan modelleri ile açı ve netlik ayarı uzaktan değiştirilebilir.
Sağladığı Faydalar
- Uzun mesafelerde kullanışlı
- Dikkat çekici, görsel olarak caydırıcılık sağlar
- Yeniden konumlandırması oldukça kolaydır.
- Çevre koşullarına ve kirlenmeye karşı dayanıklıdır.
Bullet Kamera Dezavantajları
Bullet kameraların dışarıdan görülmesi kolaydır, bu bir avantaj gibi görünse de bazı olası davetsiz misafirler için bir saldırı hedefi haline gelebilir. Bullet kameraların üzeri kapatılarak, yönü değiştirilerek veya lens kısmı boyanarak görüntü alması engellenebilir. Dar görüş alanı olan bullet kameralar, davetsiz misafirlerin veya suçluların kamera tarafından görülmekten geçiş yapmalarını kolaylaştırabilirler.
Risk seviyesini bir parçada olsa azaltmak adına bullet kameraları mümkün olduğunca ulaşılması zor noktalara monte etmek gerekmektedir.
Bullet Kameraların Yaygın Kullanım Alanları
Araç plakalarını okuması gereken bir otopark veya otoban gibi yüksek görüntü netliğinin gerekli olduğu yerlerde bullet kameraların kullanıldığını görebilirsiniz ayrıca yüz tanıma yazılımı gibi akıllı analiz yazımları ile birlikte çoğunlukla bullet kamera tercih edilmektedir.
Dome Kamera
Kameranın tam açısını gizlemek için renklendirilebilen optik camdan veya polimerden bir yarım küre olan kameralara Dome Kamera denilmektedir .
Dome kameralar estetik açıdan daha güzel durduğu ve fazla dikkat çekmediği için özellikle iç ortamda daha fazla kullanılırlar.
Dome Kamera Avantajları
Kısa mesafeli, geniş açılı görüntüleme için daha iyi olan kompakt bir lens konfigürasyonuna sahiptirler. Bullet kamerada olduğu gibi motorize lense sahip olan kamera modelleri ile açı ve netlik ayarı uzaktan değiştirilebilir.
Sağladığı Faydalar
- İç mekanlar için oldukça kullanışlıdır
- Hangi yöne baktığını tespit etmesi daha zordur
- Geniş görüntü alanı sağlar. Bazı modelleri panoramik genişlikte görüntü verir
- Dışarıdan gelebilecek darbelere (Vandalizm) karşı dayanıklıdır.
- Bullet kamera ile kıyaslandığında kamera yönünü değiştirmek daha zordur.
Dome Kamera Dezavantajları
Dome kameralar, bullet kameraların sahip olduğu uzun menzile ve netliğe sahip değildir. Duvara veya tavana direkt monte edildiğinden dolayı görüntü önüne gelen bazı engellerin ardını göremezler. Bu tip kör noktaları görebilmek için dome kamera bir uzatma ayağı üzerine monte edilebilir fakat bu sefer, bullet kamera gibi dikkat çekici bir hale gelirler.
Dome kameraların üzerinde bullet kameradaki gibi yağmur koruyucu bir şapka olmadığından dolayı, dış ortamda oldukça çabuk kirlenirler ve periyodik olarak bakıma ihtiyaç duyarlar.
Dome Kameraların Yaygın Kullanım Alanları
Dome kameraları genellikle çeşitli lobiler, kafeler, ofis ortamları ve hatta tiyatrolarda kullanılabilmektedir.
Dome ve Bullet Kamera Arasındaki Temel Farklılıklar Nelerdir?
Bullet kameralar ve dome kameralar farklı cihazlardır. Çok farklı ortamlar ve kayıt kalitesi için tasarlanmışlardır.
Bullet kamera, uzun mesafeli görüntüleme için uygunken dome kamera, geniş açı ve kısa mesafeli görüntüleme için mükemmel bir seçim olacaktır.
Her iki kamerada iç mekan veya dış mekana kurulabilirken, genel koşullar nedeniyle, dış mekanda çoğunlukla bullet kamera ve iç mekanda dome kamera kurulumu tercih edilmektedir. Her iki kameranın da IP ve analog türleri mevcuttur.
Bullet Kamera mı, Dome Kamera mı Tercih Etmeliyim?
Bütçe açısından bakıldığı zaman, iki kamera da benzer şekilde fiyatlandırılmaktadır, bu nedenle seçim, kamera seçimini ihtiyaç duyduğunuz ortama ve davranış türlerine göre belirleyebilirsiniz.
Unutmayın ki, hiçbir kamera yenilmez değildir veya bir olayı %100 doğrulukla yakalayamayabilir.
Güvenlik kameraları her şeyden önce görsel bir caydırıcı ve ikinci olarak bir sigorta poliçesi gibi görev yapmaktadır. Bununla birlikte, güvenlik kamerası kurulumu yapmak ve sistemi en iyi şekilde projelendirmek için deneyimli bir güvenlik firması ile çalışmanız tavsiye edilir.
Projenizde belki sadece dome veya bullet kamera yeterli olabilir, beraberinde her iki kameranın da kullanılması gerekebilir.